Neler yeni

Ölülerin küllerini çorbaya katıp içiyorlar! Akıllara durgunluk veren gelenek (1 Viewer)

Katılım
14 Tem 2024
Mesajlar
26,936
Tepkime puanı
9
Puanları
38

Dünyada birçok farklı kültür ve bu kültürlere bağlı olarak değişen yüzlerce gelenek bulunuyor. Gelenek ve görenekler; bir toplumda, çok eskilerden kalarak kuşaktan kuşağa iletilen ve bireyler üzerinde yaptırım gücü olan alışkanlıklar olarak özetlenebilir. Ancak bazı toplumların gelenekleri akıl sınırlarını oldukça zorlayabiliyor.


Brezilya'daki Amazon yağmur ormanlarında yaşayan Satere-Mawe kabilesinde oldukça acılı bir gelenek sürdürülüyor. Erkek çocuklarının yetişkinliğe geçiş töreni olan bu ritüel sırasında gençler, ormanın derinliklerine yanlarında birkaç kişi refakatinde götürülüp elleri karınca dolu bir eldivene sokuluyor. Dünyadaki en tehlikeli karınca türü olan mermi karıncaların ısırığı, oldukça tehlikeli sonuçlar doğurabiliyor ancak bu ritüeli gerçekleştirmeyenler, yetişkin bir erkek olarak kabul edilmiyor.

Venezuela ve Brezilya sınırları içinde yaşayan Yanomami kabilesi, önce ölülerini yakıyor, daha sonra bu ölülere ait külleri yöresel bir çorbaya serpiştiriyor. Yanomamiler, bu çorbayı içtiklerinde ölülerinin ruhunun, kendi bedenlerine geçtiğine inanıyor. Üstelik bu çorba, ölen kişinin en sevdiği kişiler tarafından içilmek zorunda.

Endonezya'da bulunan Tidong topluluğunda evlenmek üzere olan çiftler, kalın bir perdeyle ayrılacak şekilde yan yana oturtuluyor. Tören sırasında damat güzel aşk şarkıları söylemediği sürece gelinin yüzünü göremiyor. Güzel aşk şarkılarının söylenmesinin ardından perde açılıyor ve ritüelin son parçası olarak evli çiftin, üç gün boyunca duş alması yasaklanıyor.

Afrika'nın güneyinde bulunan ada ülkesi Madagaskar'da; insanlar, ölen aile büyüklerin cenazelerini mezardan çıkarıp yeni elbiseler giydirerek düzenlenen geçit töreninde dans ediyor. Bu gelenek her yedi yılda bir tekrarlanıyor.

Baliem Vadisi'nde yaşayan Dani kabilesi üyeleri, ölen yakınlarının cenaze törenleri esnasında yaşadıkları acının bir ifadesi olarak parmaklarını kesiyor. Bu aynı zamanda ölen yakınlarına duydukları sevgiyi de gösteriyor.

Valencia kentine yakın Bunol kasabasında her yıl düzenlenen La Tomatina festivaline yerel halkın yanı sıra binlerce turist de katılıyor. Son zamanlarda ünü giderek yayılan festival, aslında eski bir gelenek. 1945 yılında çıkan bir isyanda köylüler polise karşı domatesleri silah olarak fırlatmaya başlayınca, ilerleyen yıllarda bu bir geleneğe dönüşmüş. La Tomatina her Ağustos ayının son çarşamba günü gerçekleştiriliyor.

Hindistan'da Aralık ayının ilk haftası gerçekleştirilen bir törende bebek, ebeveynleri tarafından kutsal tapınağın tepesinden aşağıya fırlatılıyor. Bereket ve refah getireceğine inanılan bu ritüel sırasında, sıkı güvenlik önlemleri alınsa da Karnataka eyaletindeki 500 yıllık bu gelenek büyük tartışmalara yol açıyor.
 

Users who are viewing this thread

Üst