Neler yeni

Balık yemeyenler için Omega-3 kaynağı 4 besin: 1 kaşığı lif, protein ve manganez deposu (1 Viewer)

Katılım
14 Tem 2024
Mesajlar
24,850
Tepkime puanı
9
Puanları
38

Omega 3 kalp ve damar sağlığını korur, kalp krizi riskini azaltır. Sağlığınız için hayati önem taşıtan Omega-3 en çok balıkta bulunur. Ancak balık tüketmeyenler bazı bitki ve tohumlardan Omega-3 eksikliği karşılayabilir. İşte balık kadar güçlü Omega-3 kaynağı olan besinler.


Omega 3 yağ asidi, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi ve vücuttaki iltihapların azaltılması gibi temel görevleri bulunan, vücutta doğal olarak üretilemeyen doymamış yağ grubu ailesine ait esansiyel bir yağdır.EPA, DHA ve ALA olmak üzere 3 farklı çeşidi söz konusudur. ALA bitki kaynaklı omega-3 yağ asidi, EPA ve DHA ise deniz ürünlerinden elde edilen omega 3 yağ asididir.

Vücutta doğal olarak üretilemeyen omega 3 yağ asitleri, bazı besinlerin tüketimi yoluyla vücuda alınır. Bu besin listesinin başında sardalya, hamsi, somon ve uskumru gibi yağlı balıklar ve deniz ürünleri bulunur. Ancak deniz ürünlerinin dışında bazı besinler de omega-3 bakımından zengindir.

En yoğun besin kaynaklarından biri olan keten tohumu, zengin Omega-3 depolarından bşrş. Keten tohumu yüksek omega-3 içeriğine sahiptir ve ayrıca harika bir lif, protein ve manganez gibi mineral kaynağıdır. Düzenli olarak yediğiniz öğünlere eklenebilecekleri için keten tohumlarını günlük diyetinize dahil etmek çok kolaydır.

Bir bardak suya bir yemek kaşığı öğütülmüş keten tohumu koyarak sabahları bunu tüketmek sindirim sistemini harekete geçirir. Keten tohumunun yulaf lapası, smoothie veya yoğurt gibi besinlerle kullanımı besin değerini artırır. Salatalara eklenen bir yemek kaşığı öğütülmüş keten tohumu, lif ve omega-3 alımını artırır.

Ceviz, güçlü Omega-3 kaynaklarından biri. Ayrıca bir antioksidan güç merkezi ve bir besin güç merkezidir. Bir ons 2,58 gram içeren cevizler, ek sağlık yararlarının yanı sıra ALA sağlar. Salatalara hoş bir çıtırlık katar ve tahıllarla iyi bir şekilde birleşir ve sağlığa katkıda bulunur.

Chia tohumları, lif, antioksidan, mineral ve omega-3 yağ asitleri açısından zengin, küçük, oval şekilli tohumlardır. Güçlü bir protein kaynağı olduğı için vücudu güçlendirir.Chia tohumu küçük boyutlu olmasına rağmen oldukça lifli bir besindir. 100 gram chia tohumunda 34.4 gram lif bulunmaktadır. Koyu gri renkli bu tohumlarda omega-3 yağ asidi, lif, antioksidanlar, mineraller içermektedir.İçeriğindeki zengin lif ve antioksidanlar sayesinde bağırsak sağlığınızı iyileştirecek ve kolesterol, kalp hastalığına yardımcı olacaktır.

Omega-3 öncüsü ALA'nın mükemmel bir kaynağı Brüksel lahanasıdır. Ayrıca diğer besin maddelerinin yanı sıra lif, protein ve C vitamini açısından da mükemmel bir kaynaktır. Brüksel lahanası, biraz tuz ve karabiberle buharda pişirildiğinde akşam yemeği için harika bir garnitürdür. Balıktan alamadığınız Omega-3'ü bürüksel lahanasından alabilirsiniz. Bu makale sadece genel bilgi verme amacıyla yazılmıştır ve doktor tavsiyesi olarak ele alınmaması gerekir.
 

Users who are viewing this thread

Üst